tiistai 22. lokakuuta 2013

Omatoimiaksaa 211013

Päästiin aloittamaan uusi viikko maanantain Ojangon omatoimitreeneillä. Ajelin hallille klo 11 jälkeen, ja perillä ollessa odotti mukavan rauhallinen halli. Autoja pihassa meidän lisäksi kaksi, toinen niistä huoltomiehen. Ennen lämmittelylenkkiä kävin kurkkaamassa 5-kentän tilanteen, ja siellä odottikin mukavasti muunneltava ratapätkä.

Lämmittelylenkin pituus vaihtelee, mutta yleisesti ottaen olen pitänyt sen vähintään vartin pituisena. Alkuun rauhallista kävelyä hihnassa (1/3 lämmittelystä), koirat mahdollisuuksien mukaan irti (sekä Ojangossa että Sporttiksella tämä yleensä onnistuu hyvin) ja vähän vauhdikkaampaa liikkumista (1/3 lämmittelystä), loppuaika juostaan / temppuillaan / kiipeillään (1/3 lämmittelystä). Tämä malli tuntuu meillä toimivan, toivottavasti toimii ihan oikeasti eikä vain näennäisesti. Sannilla on heti nollakelien lähestyessä käytössä Toppapomppa sekä lämmittelyjen että jäähdyttelyjen ajan, Paavolle täytyy hommata oma Pomppa pakkaskelejä varten.


Millaisia lämmittelylenkkejä teillä muilla tehdään ennen treenejä? Puetteko koiranne, ja jos niin millaisilla keleillä?

Ensin oli Paavon vuoro päästä halliin, Sanni jäi autoon odottamaan. Työmies oli ehtinyt 5-kentän oven kohdalle vasaroineen, sähköporineen ja muine vempeleineen. "Pelkääköhän se jos poraan?". "En usko, poraa ihan rauhassa, sittenhän sen näkee." Kieltämättä vähän mietitytti, miten pentu (Pitäisköhän pentu-nimityksestä pikkuhiljaa luopua, kun junnu täyttää pian 8 kuukautta?!) malttaa keskittyä kun metalli, pora ja vasara huutaa vieressä. Mutta miettimiset sai pian heittää romukoppaan, sillä PP ei korviaan lotkauttanut korjaushommille. Ihana ipana.


Paavon kanssa koitettiin alkuun paikalla odottamista, lähtöluvan odottamista ja uutta ohjauskuviota (esteet 1-3). Pylly pysyi maassa paikka-käskyn avulla, siirryin esteiden 1 ja 2 väliin, "nyt"-lupasanalla Paavo lähti liikkeelle intoa puhkuen, seurasi ohjausta hienosti ja riehaantui 3-esteen jälkeen palkkasukan saatuaan. Muutama toisto tätä, kaikki onnistuneesti, ja riemuisaa leikkimistä jokaisessa välissä. Tauon jälkeen tehtiin muutama toisto putkella, taas paikka-käskyn ja lähtöluvan kanssa. Pari kertaa sujahti luvan saadessaan suoraan minun käteen palkkaa hakemaan, mutta kun palkkaa ei sitä kautta ilmaantunut, löytyi myös putki nopeasti. Loppuun vielä pitkä pätkä vauhdikasta leikkimistä ihanien lelujen kanssa, ja treenit oli paketissa.


PPn kanssa on tähän mennessä hallilla tehty enimmäkseen (suoraa) putkea, juostu yhdessä suoraa linjaa ohjureiden välistä ja treenattu takaakiertoa. Olen ollut melko skeptinen tuon lähdössä odottamisen ja ohjauskäden seuraamisen suhteen, mutta niin ne näyttävät pienin askelin aukeavan.

Sannin vuoron koittaessa työmies oli edelleen hallin ovella, joten kiersin suosiolla toisen kentän ovesta sisälle. Pari pöhinää Sanni tarjosi ja vähän odottaminen kiehutti, kun samalla piti vartijoida outoa äijää, mutta hyvin homma pysyi kasassa. Sannin kanssa tehtiin yllä oleva rata kokonaisuudessaan, eli esteet 1-7. Olen Sannin kanssa keskittynyt aika paljon muuhun kuin tuollaiseen pieneen pyöritykseen, joten halusin tälle päivälle lyhyen ratapätkän jossa teen pari valssia, koira joutuu vähän enemmän malttamaan ja vähän vähemmän painamaan täysillä.

Loppuun vielä jäähdyttelylenkille koirien kanssa. Alkuun ilman hihnaa, vauhdikkaita spurtteja ja vaihtelevassa metsämaastossa kulkemista (2/3 lenkistä). Lopuksi koirat hihnaan ja rauhallinen kävely takaisin autolle (1/3 lenkistä). Jäähdyttelyihin käytän normaalisti 15-30 minuuttia, yleensä lähemmäksi puoli tuntia.

Ps. PP sai kuin saikin liimat korviinsa. Ihan itse ne laitoin.. Fiksu veto ;D


2 kommenttia:

Kirsi kirjoitti...

Meillä lämmittelyyn kuuluu vartin käpöttely sekä spurttaluvaihe. Jäähkänä sama käänteisenä. Joskus niin puhki itse, että jäähkä menee käpötellessä. Viimekuukausina olen ottanut käyttöön treeneinkin (silloinhan toistoja tulee kisojakin enemmän) jälkeen palautusjuoman. Puen lämmittelyn jälkeen backontrackin manttelin ja pidän sitä Ansan odotellessa. Kylmemmillä keleillä (eli viime viikoista asti)päällä kokoajan paitsi treenatessa. Kun kelit viilene on mulla odottamassa päälle vielä talvimantteli. Autossa odotellessa häkissä lisukkeena paksu fleecealusta.

Jannika kirjoitti...

Meillä on lämmittelynä vartin lenkki ravaten (lämmittää parhaiten selän) ja sitten pyydän koiria hyppäämään kiville ja penkeille, pyörimään akselinsa ympäri tai Jediä pujottelemaan jalkojen välistä (koska Raxu pelkää mokomaa temppua). Sitten vielä juoksuspurtit ja 30-60 minuutin päästä treenit. Jäähdyttelynä vaan kävellään hihnassa hyvää vauhtia sellaiset 20 minuuttia ja sitten koirat lepäämään. Ja Jedillä tietty vaate päällä ennen ja jälkeen, Raxulla ei, kun sillä on niin kuuma muutenkin (karvapallo).