lauantai 15. helmikuuta 2014

How do you spell love?



Ihanaa eilistä ystävänpäivää myös kaikille meidän karvakavereille! Tätäkin aamua jatketaan ystävällisissä merkeissä, kun sängyssä on tungosta. Toko-opuksen lukeminen on vähän haastavaa, kun joku makaa sen päällä. Vieressä keskittymistä häiritsee yksi puikkonokka, joka tökkii märällä nokallaan kaulaan, örinän säestämänä toki.

 

Tällä viikolla on opittu paljon uutta paikkamakuusta, kun käytiin Paavon kanssa opettelemassa HSKH:lla paikkamakuun perusteita. Tunnin pikarutistuksella opin paljon uutta, ja löysin aivan uutta luottoa siihen, että saadaan pakka kasaan jossain vaiheessa. Näillä neuvoilla PP nimittäin pysyi lopulta maassa pidempiä aikoja kuin koskaan on hallissa pysynyt.

• Alkuun käskysanaa voi toistaa hyvinkin aktiivisesti, samalla kun itse liikkuu sivuille/eteen/taakse/kauemmas/lähemmäs/mihin tahansa.

• Palkka maahan etutassujen väliin, tässä vaiheessa oikeasta kädestä. Paavo on hyvin fokusoitunut minun vasempaan käteen ja reagoi käden liikkeeseen, kun olen palkannut sitä vasemmalla kädellä suuren osan ajasta kaikissa tokotreeneissä.

• Paavo hakeutuu niin voimakkaasti eteenpäin, että tässä vaiheessa palkan jälkeen vapautus taaksepäin.

• Totutetaan koira jo tässä vaiheessa häiriöihin. Esimerkiksi panta kaulassa, hihna pannassa > pieni veto hihnasta ja hihnan heiluttelua, samalla käskysanaa toistaen ja välillä palkaten.

• Palkkaa paikkamakuutreeneissä saa ainoastaan sinne paikalla makuuseen. Vapautuksen jälkeen ainoastaan sosiaalinen palkka, ja sekin pienenä ja suht huomaamattomana. Opetellaan se, että nimenomaan paikkamakuu on mahtavaa ja kannattavaa. Vapautus tarkoittaa sitä, että hauskuus loppui tähän, eikä vapautuksesta seuraa mitään erityisen mukavaa. Tässä vaiheessa hengailu on yksinkertaisesti tylsää.

• Paikkamakuuseen ihan oma käsky, liikkeestä maahanmenot ym kaipaavat eri käskyn. Koiralle tehtävä suoritettavaksi paikkamakuun ajaksi? Leuka maassa makaaminen? Tätä ollaankin jo aiemmin treenattu, käytössä ollut käskysana "pää". Tässä vaiheessa leuka ei pysy maassa, mutta PP ymmärtää kyllä käskyn ja osaa laskea leuan maahan (ja pompauttaa se vieterinä takaisin).

Sannin 2on2off-treeniin saatiin Heiluvan Hännän Miiralta lisävinkkejä. Nämä on olleet tiedossa, mutta olen näköjään työntänyt ne syvälle mieleni sopukoihin. Sannin 2o2o on tällä hetkellä sillä mallilla, että se osaa pysähtyä käskysanalla (stop), mutta valuu helposti alas kontaktilta (1o3o). Se pysyy kyllä esim. portailla ilman valumisia, eikä lähde siitä mihinkään ilman vapautusta. Nyt vain tarvitaan vahvistusta myös muualla kuin kaikilla vastaantulevilla portailla ja kannoilla, joissa homma jo onnistuu. Jokin iso lastulevy olisi varmaan hyvä tähän tarkoitukseen, jotta saadaan sitä oikean kontaktipinnan mallia tassujen alle.

• Palkka aina maahan.

• Alastulolla kontakteja treenatessa koiraa ei pyöräytetä alastulon kautta ylös, vaan hyppy kontaktille reunan kautta.

• Tässä vaiheessa Sanni ei enää tarvitse käsiapua, vaan annetaan koiran tehdä ja oivaltaa itse.

Sannin treeneistä jäi kokonaisuudessaan tosi hyvä mieli. Se keskittyy eikä ota häiriötä toisten koirien huutamisesta. Jokainen, joka meidät on joskus menneisyydessä treenikentällä nähnyt, ymmärtänee tämän uuden tilanteen mahtavuuden. Ipa <3 



3 kommenttia:

Liina kirjoitti...

Oi että kun sun koirat on suloisia. Hyviä pointteja, kiva että Paavon paikkamakuu edistyy. Ja hienoa, että Sannin treenit ovat sujuneet :)

Saimi kirjoitti...

Mitenkä toi paikkamakuun palkkaus siis ihan käytännössä? Superisti namia naamariin, kun makaa, ja vapautuksen jälkeen ei enää mitään? Annettiinko teille jotain ihan konkreettisia ohjeita?

t. kyselyikä

Saana kirjoitti...

Kiitos Lilli! :)

Saimi, ihan oikeilla jäljillä olet. Ohjeistukseksi saatiin alkuun kehut tai naksut oikeasta toiminnasta, minkä jälkeen aina palkka. Paavoa en kuitenkaan tässä vaiheessa ainakaan voi kehua, kun se innostuu siitä ja pomppaa pystyyn. Meillä siis käytännössä mennään niin, että annan käskyn, liikun ympäriinsä ja palaan palkkaamaan namilla etutassujen väliin, hoen samalla käskyä, etenkin palkkaa antaessani jotta pysyy maassa. Lopuksi sitten kävelen Paavon ohi (kohti ja ohi), vapautan samalla makuusta, ja siihen loppuu palkan saanti ja kaikki hauskuus. Meillä siis mennään ihan namilla tässä vaiheessa, lelua en uskalla ottaa edes lähelle tässä vaiheessa, kun nyt haetaan nimenomaan rauhallista mielentilaa ja sitä paikka_makuuta_, ei minkäänlaista höntyilemistä. Saatiin siis paljon konkreettisia neuvoja, mutten ehkä osaa avata tähän kaikkea. Kyselehän lisää, niin koitan vastata :)