torstai 8. elokuuta 2013

Helle hemmottelee..


..vaan ei koiria. Tänään koirien pidempi lenkki saa odottaa iltaan, ja on hyvää aikaa kahlata läpi agility-raamattua ja tehdä ajatustyötä treenien suhteen.

Seuraavana lukuvuorossa oli treenien suunnittelu. Ja kun Sannin ohjatut treenit ovat olleet tauolla toukokuusta asti (jatketaan vasta syyskuun lopussa), treenien suunnittelun merkitys on korostunut valtavasti. Kun ei ole suunnitellut kunnolla, treeneistä ei saa irti oikein minkäänlaista hyötyä, vaan turhauttaa koiran ja siinä sivussa itsensä. Sannin kohdalla ylikuumumisen riski vain tuplaantuu huonolla suunnittelulla, joten kantapään kautta ollaan tätäkin asiaa opeteltu.

1.) Keep your focus on the exercise and on your dog

- Make plans so that you know exactly what to do once you bring your dog out.
- Clearly define the start and end of each exercise.
- Keep session short.
- Put your dog away when you take breaks.

*Treenatessa ollaan omassa 'kuplassa' > training bubble.
*Koiran kanssa treenataan vain silloin, kun ohjaaja tietää varmasti mitä aikoo tehdä (from the moment you get him until the session is over).
*Tauot ovat suunnittelemista ja analysointia varten.

2.) Work with high intensity when training

- Reinforce often.
- Keep your exercises simple and clear-cut; avoid "messy" situations.
- Move swiftly through each exercise.
- After each reward, be prepaired so that your dog can start working right away.
- If something goes "wrong", keep working; don't freeze or try to fix "mistakes".

*Jos korkean intensiteetin ylläpitäminen on vaikeaa, mieti oletko suunnitellut tarpeeksi hyvin.
*Jaa treenit pieniin ja yksinkertaisiin harjoituksiin, jotta voit pitää intensiteetin korkealla ja vauhdin sopivana.
*Kun pidät treenipätkät lyhyinä, pysyt treenikuplassa, pidät huolen että koira todella haluaa palkan ja että koira onnistuu, voit treenata korkealla intensiteetillä, vaikka tehtävät olisivat pieniä/lyhyitä tai uusia koiralle.

3.) Remain true to your system of handling throughout your training

- Be absolutely clear about the foundations of your handling system.
- Remain consistent in your handling in all times.
- Until you have carefully considered if and how any new moves would fit into your system, don't intergate them in your handling.
- Work through exercises first without your dog, in pantomime (including how to move between exercises and how to reward).

Sannin kanssa ohjatuissa treeneissä ollaan käytetty Greg Derrettin ohajusjärjestelmää, Heiluvan Hännän agilityseminaareissa järjestelmää on käyty läpi, ja olen siihen matkan varrella koittanut tutustua. Tämä järjestelmä vaikuttaa selkeältä ja itseäni sekä koiraa ajatellen fiksulta, joten mitä sitä suotta lähteä vaihtamaan. Oiva-agilityn nettisivuilta löytyy hyvä kooste ohjausjärjestelmästä > http://www.oiva-agility.com/pages/greg-derrettin-ohjausjarjestelma Tulevaisuus näyttää, millaisia muutoksia ja mutkia matkaan tulee, mutta ainakin aloituspiste on selkeänä mielessä.

Ei kommentteja: